Home » Blogs » Ontspanning » Een beetje stress mag

Een beetje stress mag

door | 12 jan, 2021 | Ontspanning

Ongezonde druk, een te veel aan spanning, uit balans zijn….

Stress heeft vaak een negatieve lading. Klopt dit? Zonder stress kom je de dag niet door, het gaat erom hoeveel stress je aankunt en waarvoor je het nodig hebt. Jouw reactie hangt onder andere af van eerdere ervaringen, vaardigheden, karakter en jouw veerkracht op dat moment.

Hoeveel stress is nog goed?

Het antwoord is voor iedereen op elk moment verschillend. De mate waarin je stress ervaart, kan grote impact hebben op jou en jouw omgeving. Hoe is de balans tussen draaglast en draagkracht.

Een beetje stress zorgt voor goed presteren, buitengewone krachtinspanning en extra scherpte in het brein. Stress is niet altijd ongezond en zorgt juist voor een natuurlijke, gezonde reactie van het lichaam. Het maakt je alert, geconcentreerd en efficiënt. Bij grote mate van stress en in bedreigende situaties, kun je ervaren dat je automatisch wordt aangezet tot vluchten, vechten of bevriezen.

Soorten stress

Er zijn verschillende soorten stress zoals dagelijkse stress, acute stress en chronische stress. Wat is het verschil en hoe reageer jij op situaties en gebeurtenissen?

Dagelijkse stress zijn de ergernissen die je in het dagelijkse leven tegenkomt.

Chronische stress is spanning die je continue hebt en waarvan je onvoldoende herstelt. Het gevaar hiervan is dat je lichaam went aan deze vorm van stress. Je ervaart dit niet direct als ongezond terwijl je ongemerkt continue “aan” of “uit” staat.

Acute stress is het gevolg van gebeurtenissen en situaties die zich zeer onverwachts voordoen en uitzichtloos zijn.

Hoe reageer jij op stress?

Hoe dan ook, iedereen reageert anders op kleine of grote gebeurtenissen en omstandigheden die je in je leven tegenkomt. Het belangrijkste is wát is de impact op jouw leven en de gevolgen op mentaal, fysiek, emotioneel en sociaal gebied.

Herken je stress, heb je er last van en hoe wil je hiermee (leren) omgaan. Vertrouw erop dat je op wat voor een manier dan ook, hier invloed op hebt.

Ik ben heel benieuwd hoe jij omgaat met stress. Heb je er last van? Laat het me weten via het contactformulier hieronder.

Jij verdient meer JOY!

Wil je meer vitaliteit, veerkracht en levensvreugde? Ik begeleid je in jouw eigen proces hier naar toe. Ontdek je passie, kracht en ervaar innerlijke rust. Dit levert je privé en in werksituaties veel moois op.

Gerelateerde artikelen

Lummelen of lanterfanten

Lummelen of lanterfanten

Niks doen is nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Door de waan van de dag en een volle agenda dreig je continue “aan” te staan. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor jouw gezondheid. Het is de moeite waard om “lummelen of lanterfanten” in te plannen.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin