Home » Blogs » Oefeningen » Word je bewust van je omgeving in 90 seconden

Word je bewust van je omgeving in 90 seconden

door | 19 jul, 2021 | Oefeningen, Ontspanning

Aandacht maakt alles mooier. Het begin bij jezelf. Zodra je met je gedachten in de toekomst of het verleden bent, schep je voor jezelf onrust. De kunst is om voor jezelf rust te scheppen onder alle omstandigheden. Weet je wat de omgeving met jou doet? Onderzoek het eens door de volgende oefening te doen.

Ben je je bewust van de omgeving waar je nu bent?

Om jouw zenuwstelsel tot rust te brengen is het goed om letterlijk stil te staan en te voelen. Als je alsmaar doorgaat, vergeet je te voelen. Weet je eigenlijk wel wat voor een soort omgeving goed voelt? Door er eens bij stil te staan, kun je er wat mee.

90 seconden bewustwordingsoefening

Je wordt uitgenodigd om voor 90 seconden even jouw aandacht op het volgende te richten. Lees voor de eerste keer de oefening even helemaal door.

  • Begin met 3 keer rustig bewust in en uit te ademen. Adem daarna door in je eigen tempo en stel jezelf de volgende vragen. Ervaar de sensaties en neem bewust waar.
  • Hoe is de temperatuur, warm, koud, goed? Hoe is het licht, scherp, vlak, goed? Is er wind of toch in de ruimte waar je bent? Welke geluiden zijn er, vanuit de ruimte of van daarbuiten. Storen ze je of juist niet? Wat ruik je, is dat aangenaam of niet? Is er voldoende frisse lucht? Voel je je vrij of kun je “bekeken” worden? Welke sfeer hangt er? Hoe is de ondergrond waarop je staat, ligt of zit. Hard, zacht, comfortabel?
  • Adem bewust nog 3 keer rustig in en uit en ervaar wat je hebt waargenomen. Zijn er factoren in je directe omgeving waar je last van hebt en die je direct kunt veranderen? Neem hierin actie. Zijn er dingen waarop je zelf geen directe invloed hebt, omarm ze in gedachten en glimlach en blaas bij de volgende vijf ademhalingen wat langer uit. Wacht tussen de ademteugen in op het moment dat je lichaam zelf de volgende inademing aangeeft.

Blijf nog even in deze “ruststand” voor dat je weer verder gaat. Ik ben heel benieuwd hoe je deze oefening ervaren hebt. Dank je wel vast voor een reactie hieronder.

Jij verdient meer JOY!

Wil je meer vitaliteit, veerkracht en levensvreugde? Ik begeleid je in jouw eigen proces hier naar toe. Ontdek je passie, kracht en ervaar innerlijke rust. Dit levert je privé en in werksituaties veel moois op.

Gerelateerde artikelen

Lummelen of lanterfanten

Lummelen of lanterfanten

Niks doen is nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Door de waan van de dag en een volle agenda dreig je continue “aan” te staan. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor jouw gezondheid. Het is de moeite waard om “lummelen of lanterfanten” in te plannen.

Lees meer
Een beetje stress mag

Een beetje stress mag

Gedurende ons leven worden we blootgesteld aan allerlei (levens)gebeurtenissen. Deze kunnen als positief of negatief ervaren worden met een verscheidenheid aan persoonlijke reacties op geestelijk, lichamelijk en emotioneel niveau. Hoe we reageren is per persoon en per moment verschillend. Het is afhankelijk van onder andere eerdere ervaringen, veerkracht, de draaglast en draagkracht.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin